Τυροκομικά προϊόντα
|
Η Κάσος, παρά το πετρώδες και άγονο του εδάφους της, έχει μακρά παράδοση ποιμενικής ζωής και παραγωγής εκλεκτών τυροκομικών προϊόντων.
|
Χρησιμοποιώντας τις πατροπαράδοτες μεθόδους τυροκομικής οι βοσκοί της Κάσου παράγουν μέσα στις ποιμενικές κατοικίες τους (τα «μητάτα»), τυρί, βούτυρο, μυζήθρα, «σιτάκα» και άλλα.
|
Παλαιότερα τα προϊόντα αυτά προορίζονταν για την ντόπια κατανάλωση και κάποιες ποσότητες στέλλονταν στους ξενιτεμένους Κασιώτες ως εκλεκτό έδεσμα από την πατρίδα. Σήμερα η κτηνοτροφία στην Κάσο γίνεται σε πιο οργανωμένη μορφή και τα τυροκομικά προϊόντα, που έχουν ήδη γίνει γνωστά για την ποιότητά τους, εξάγονται σε άλλα νησιά και σε αστικά κέντρα.
|