Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

 Δείτε την λίστα των φωτογραφιών ανα νήσι κάνοντας κλικ εδώ.

ΚΑΣΟΣ

  Εκκλησία Αγίου Γεωργίου στις Χαδιές (1690)

Την Τετάρτη του Πάσχα γιορτάζουν στην Κάσο οι Γιώργηδες και με την επιστροφή από το πανηγύρι γίνονται επισκέψεις στα σπίτια των εορταζόντων από παρέες με μουσικά όργανα.

Ανάμεσα στους ναούς και τα μοναστήρια του νησιού ξεχωρίζει ο Άης Γιώργης στις Χαδιές, όχι τόσο για την αισθητική του ιδιαιτερότητα, όσο για τη βαθειά ευλάβεια που τρέφουν στον Άγιο οι Κασιώτες. Θεωρούν τον Ά Γιώργη προστάτη του νησιού και είναι αμέτρητες οι αναφορές σε θαυμαστές παρεμβάσεις του, για θεραπείες αρρώστων ή σωτηρία ανθρώπων που βρέθηκαν σε κίνδυνο.

Το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στις Χαδιές, βρίσκεται στο ΝΔ. άκρο του νησιού). Η αρχική εκκλησία, που ιδρύθηκε το 1690 από δύο βοσκούς που έζησαν ένα θαύμα, γκρεμίστηκε το 1902 και στη θέση της κτίσθηκε νέα και μεγαλύτερη. Πριν λίγα χρόνια το μοναστήρι αγιογραφήθηκε σε βυζαντινή τεχνοτροπία.

Γιορτάζει την Λαμπρή Τρίτη (Τρίτη της Διακαινησίμου. Στα παλαιότερα χρόνια οι προσκυνητές πήγαιναν με γαϊδουράκια και μουλάρια την Τρίτη το βράδι, ενώ σήμερα η μετάβαση γίνεται με αυτοκίνητα. Μετά τον εσπερινό στη μεγάλη αίθουσα προσφέρεται φαγητό και ποτό στους προσκυνητές κι ακολουθεί γλέντι και χορός μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Το κοινό τραπέζι, το γλέντι και ο χορός επαναλαμβάνονται και την άλλη μέρα, μετά τη λειτουργία. Γίνονταν παλαιότερα ενός είδους ιπποδρομίες: Όσοι είχαν καλά μουλάρια πήγαιναν στην περιοχήγ Αρκουδιάρης και συναγωνίζονταν. Ο νικητής έμπαινε καβάλα στην αυλή του μοναστηριού κι άκουε –ως έπαθλο- επαινετικές μαντινάδες.

 HyperLink


Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. 2011 - 2024. 1/9/2024 6:13 πμ

Σχεδιασμός ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Yλοποίηση: ΡΟΔΙΑΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ε.Π.Ε.