Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

 Δείτε την λίστα των φωτογραφιών ανα νήσι κάνοντας κλικ εδώ.

ΚΑΡΠΑΘΟΣ

Στο χώρο της βοτσαλωτής αυλής του σημερινού ναού υπάρχει μικρό εκκλησάκι στο οποίο θρυλείται ότι παρέμεινε μέχρι το θάνατό της η μοναχή Κασσιανή.

  Σύμπλεγμα έξι εκκλησιών στο χωριό Παναγιά

Εκκλησία Κοίμησης Θεοτόκου – Μενετές

Στις Μενετές, χωριό αμφιθεατρικά χτισμένο στην πλαγιά του βουνού σε ύψος 350 μ., κεντρική εκκλησία είναι η Κοίμηση της Θεοτόκου, μεγάλη, τρίκλιτη, σε ρυθμό βασιλικής, μια από τις σημαντικότερες εκκλησίες του νησιού. Είναι χτισμένη στην άκρη του γκρεμού και προσφέρει πανοραμική θέα. Χτίστηκε το έτος 1845 πάνω σε προϋπάρχοντα παλαιότερο ναό, για την ανέγερση του οποίου μεταφέρθηκαν κολόνες από τον παλιό βυζαντινό ναό της Αγίας Αικατερίνης της Αρκεσίας.

Στο πανηγύρι (15 Αυγούστου) έρχονται χιλιάδες προσκυνητές. Στον εσπερινό ψάλλονται απ’ όλο τον κόσμο ειδικά «εγκώμια» για την Κοίμηση της Θεοτόκου, έθιμο που καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια, και γίνεται αρτοκλασία. Στη συνέχεια παρατίθεται τραπέζι για όλους στο ειδικό υπόστεγο της Παναγίας. Ανήμερα γίνεται η μεγάλη λειτουργία. Στο τέλος της όλοι περνούν να ασπαστούν την εικόνα κι ο καθένας αφήνει χρήματα. Στη συνέχεια οι προσκυνητές προσφέρουν χρηματικά ποσά για το «θρόνιασμα» της εικόνας. Αμέσως μετά στρώνεται ξανά το τραπέζι για όλους..

 HyperLink  HyperLink


Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. 2011 - 2024. 22/10/2024 12:18 πμ

Σχεδιασμός ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Yλοποίηση: ΡΟΔΙΑΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ε.Π.Ε.