Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

 Δείτε την λίστα των φωτογραφιών ανα νήσι κάνοντας κλικ εδώ.

ΡΟΔΟΣ

Καστέλλο

Ως «Καστέλλο» είναι γνωστό το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Χτίστηκε στα τέλη της πρώτης εικοσαετίας του 14ου αι., στη θέση της βυζαντινής ακρόπολης, και σήμερα αποτελεί το πλέον εντυπωσιακό μνημείο της Παλιάς Πόλης. Είναι ένα ορθογώνιο κτίριο διαμορφωμένο γύρω από μια μεγάλη αυλή. Το οικόσημο του Μεγάλου Μαγίστρου Helion de Villeneuve (1319-1346) δεσπόζει στη νότια πύλη του Παλατιού. Οι Τούρκοι το χρησιμοποίησαν ως φυλακές και ο όροφος είχε καταρρεύσει από το 1856. Το 1937 άρχισε η δραστική έως και αλλοιωτική αναστύλωση υπό την επίβλεψη του Ιταλού αρχιτέκτονα Lojacomo. Οι Ιταλοί μετέφεραν Ελληνιστικά και Ρωμαϊκά μωσαϊκά από την Κω και τα χρησιμοποίησαν για τα πατώματα, ενώ γέμισαν το κτίριο με αγάλματα, έπιπλα και άλλα διακοσμητικά στοιχεία.

Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου ορόφου είναι ανοικτό στο κοινό και προσφέρει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περιήγηση. Βλέπει κανείς γιγαντιαία τζάκια, βαριά έπιπλα, εκπληκτικά μωσαϊκά, ενώ τα ψηλά ταβάνια προσθέτουν μια αίσθηση μεσαιωνικού μυστηρίου.

Το ισόγειο στεγάζει ένα πολύ ενδιαφέρον και καλά οργανωμένο μουσείο, που εκθέτει καλλιτεχνήματα, είδη λαϊκής τέχνης της αρχαιότητας και του μεσαίωνα, όπλα, μεσαιωνικές ταφόπλακες, βιβλία, κοσμήματα, πίνακες ζωγραφικής, αγάλματα και άλλα ευρήματα από την ιστορία της Ρόδου, με ιδιαίτερη έμφαση στην μεσαιωνική περίοδο.

 HyperLink


Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. 2011 - 2023. 3/12/2023 1:19 μμ

Σχεδιασμός ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Yλοποίηση: ΡΟΔΙΑΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ε.Π.Ε.