Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

 Δείτε την λίστα των φωτογραφιών ανα νήσι κάνοντας κλικ εδώ.

ΡΟΔΟΣ

                     Εκκλησίας Αγίας Αναστασίας – Γεννάδι

Ο κοιμητηριακός ναός στο χωριό Γεννάδι της νότιας Ρόδου είναι αφιερωμένος στην αγία Αναστασία τη Ρωμαία και εορτάζει στις 29 Οκτωβρίου. Η αγία είναι άγνωστη κατά τα άλλα στα Δωδεκάνησα, όπου οι λίγοι γνωστοί σε μας σήμερα ναοί οι αφιερωμένοι στην αγία Αναστασία εορτάζουν τη μνήμη της αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας στις 22 Δεκεμβρίου.

Για την ανέγερση της να χρησιμοποιήθηκε οικοδομικό υλικό από παλαιοχριστιανική βασιλική που βρισκόταν στην ίδια θέση, ενώ κατά την περίοδο της ιπποτοκρατίας, φαίνεται πως αποκαταστάθηκε ό,τι απέμεινε από τον παλιό ναό και ο ναός ξαναχρησιμοποήθηκε. Το σημερινό κτίσμα είναι μονόχωρο, καμαροσκέπαστο, με μεγάλη ημικυκλική εσωτερικά κι εξωτερικά αψίδα, έξι ανοίγματα (δύο θύρες και τέσσερα παράθυρα) και προστώο στα βόρεια στεγασμένο με σταυροθόλια με νευρώσεις. Στο προστώο βρίσκονται εντοιχισμένα, οικόσημο του μεγάλου μαγίστρου Orsini (1467-1476) και δύο πλάκες με ανάγλυφους σταυρούς και χρονολογίες 1837 και 1871.

Ο ναός είναι κατάγραφος με τοιχογραφίες που χρονολογούνται γύρω στο 1800. Φέρει, επίσης, ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 18ου αιώνα.

 HyperLink


Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. 2011 - 2024. 27/7/2024 5:43 μμ

Σχεδιασμός ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Yλοποίηση: ΡΟΔΙΑΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ε.Π.Ε.