Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

 Δείτε την λίστα των φωτογραφιών ανα νήσι κάνοντας κλικ εδώ.

ΠΑΤΜΟΣ

          Χώρα Πάτμου

Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Χώρα, διοικητικό και πολιτιστικό κέντρο, μια από τις εντυπωσιακότερες νησιωτικές πρωτεύουσες της Δωδεκανήσου, που διατηρεί ανόθευτη τη παραδοσιακή της φυσιογνωμία και τη βυζαντινή αρχοντιά της. Είναι ένας κατάλευκος οικισμός αγκαλιάζει το καστρομονάστηρο του Αγίου Ιωάννη που δεσπόζει στην κορυφή του λόφου.

Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, 100 Βυζαντινές οικογένειες καταφεύγουν εδώ και οικοδομούν τη δεύτερη συνοικία δυτικά της Μονής, τα Αλλοτινά. Η οχυρωματική ζώνη που περικλείει το βυζαντινό οικισμό, («εσώκαστρο» ή «πεντάπυλη») θεωρείται εξαιρετικό δείγμα οχυρωματικής τέχνης. Η τοπική αυτή αρχιτεκτονική, με τις μικρές αυλές προστατευμένες πίσω από τους ψηλούς μαντρότοιχους, ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη τη βυζαντινή εποχή και προστάτευε τους κατοίκους από τις πειρατικές επιδρομές.

Αξιόλογη είναι η αρχιτεκτονική και κυρίως η εσωτερική διαρρύθμιση των σπιτιών. Απλά αλλά γοητευτικά μέσα στη γεωμετρική τους αυτάρκεια και λειτουργικότητα «λαϊκά» σπίτια - λευκά με εντυπωσιακά μαντώματα και καμαρικά - συναντώνται με δίπατα αρχοντικά νεοκλασικού τύπου.

Η ρυμοτομία, με το ιστορικό καλντερίμι του 1794 να ξεχωρίζει, είναι δαιδαλώδης αλλά γοητευτική. Το κτήριο του Δημαρχείου αποτελεί το σημαντικότερο δείγμα νεοκλασικισμού.

 HyperLink


Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. 2011 - 2024. 27/7/2024 5:42 μμ

Σχεδιασμός ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Yλοποίηση: ΡΟΔΙΑΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ε.Π.Ε.