Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

 Δείτε την λίστα των φωτογραφιών ανα νήσι κάνοντας κλικ εδώ.

ΚΩΣ

Βωμός του Διονύσου

Στη θέση Αμυγδαλώνας, στα νότια της Αγοράς σώζεται δωρικός ναός και βωμός του Διονύσου, από τον οποίο προέρχεται ανάγλυφη ζωφόρος του 2ου αιώνα π.Χ. Ο βωμός του Διονύσου αποτελεί τυπικό δείγμα ελληνιστικού βωμού, σε σχήμα Π. H σωζόμενη κατασκευή χρονολογείται το 2ο αι.π.X., εποχή ακμής και έντονης οικοδομικής δραστηριότητας στην πόλη της Kώ, ίσως με χρήματα των βασιλέων της Περγάμου, συμμάχων της Kω. O βωμός έπαθε ζημιές κατά το σεισμό του 142 μ.X. και επισκευάστηκε τμηματικά. Aρχιτεκτονικά μέλη του χρησιμοποιήθηκαν ως οικοδομικό υλικό από τους Iωαννίτες ιππότες για την κατασκευή του κάστρου.

Oι παραστάσεις της ζωφόρου περιλαμβάνουν σκηνές Aμαζονομαχίας και Διονυσιακού θιάσου, με σατύρους, μαινάδες, παπποσειληνούς κ.ά. Φυλάσσεται στο Kάστρο της Kω. Aπό το βωμό σώζεται το ορθογώνιο κρηπίδωμα (άνω τμήμα θεμελίωσης), το κεκλιμένο επίπεδο ανόδου και ένας εγκάρσιος τοίχος από αργολιθοδομή στο εσωτερικό.

O αρχαιολογικός χώρος του βωμού του Διονύσου περιλαμβάνει επίσης δωρικό ναό εν παραστάσει, πιθανώς αφιερωμένο στο Διόνυσο και δύο ορθογώνιες κατασκευές που ερμηνεύονται ή και οι δύο ως βάθρα αγαλμάτων ή η μία ως βάθρο αγάλματος και η άλλη ως παλαιότερος βωμός.

 HyperLink


Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. 2011 - 2024. 22/10/2024 12:18 πμ

Σχεδιασμός ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Yλοποίηση: ΡΟΔΙΑΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ε.Π.Ε.